2014. szeptember 9., kedd

Látogatóban a Cressi gyárban

Nemrég meghívást kaptam a Cressi búvármellény gyárába. Szép hely Olaszország - gondolják irigyen sokan, de mi van, ha hozzáteszem: nem léptem át a határt!
Először egy kis cégtörténelem: a Cressit több, mint hatvan éve két olasz testvér, Egidio és Nanni Cressi alapította, akiktől a jelenlegi vezető Antonio Cressi vette át a családi cég irányítását. Így rögtön ki is derült, a Cressi-sub a családnévből jött (a kiejtése egyébként ss és nem sz, ahogy sokan gondoltuk).
A vállalkozás a szokásos kis műhelyben egyedi gyártástól indult, és sok minden a mai napig változatlan a kezdetektől.
Rengeteg találmány és felismerés fűződik a család nevéhez, amit később más gyártók is átvettek. Nagyon büszkék rá, hogy minden új termék fejlesztése során a tengeri próbát személyesen a tulajdonos, jelenleg Antonio és a fia végzi. Minden prototipus mellény első darabja M-es - ez ugyanis Antonio Cressi mérete, mesélte vendéglátóm Elia Verde, aki büszkén hozzátette, van olyan mellény aminek a fejlesztésében Ő maga is részt vett.

A Cressi-sub a műhelyből mára egy 16 000 m2-es fedett csarnokkal rendelkező üzemmé nőtte ki magát, ahol a legmodernebb öntőformákkal és automata gépsorokkal folyik a termelés. Hét évente gyakorlatilag megújul a géppark, így mindig a legmodernebb technológiákkal dolgoznak, emellett a cég fontosnak tartja a környezetvédelmet, és az újrahasznosítást. A termékek minden apró darabját a Cressi gyártja, néhány éve már a Cressi komputerek fejlesztése és gyártása is itt történik. Saját leányvállalata van Amerikában, Spanyolországban és Franciaországban, a világban közel száz országban forgalmazza a termékeket, a cég mégis teljes mértékben az olasz család tulajdonában van.

Ennyi történelem után térjünk is haza Olaszországból, amikor ugyanis megkaptam a meghívást az olasz cég búvármellényeket gyártó üzemébe, gyorsan kiderült (sajnos) nem kell Genovába utaznom - elég, ha egy Kecskemét melletti várost, Nagykőröst ütöm be a GPS-be, az üzemcsarnok ugyanis ott található.
Az 1200 négyzetméteres üzem 50 százalékban Cressi tulajdonban van, a 2000-es évektől varrnak itthon különféle termékeket. Először táskát, majd a mellények gyártásának részfolyamatát végezték nagyjából 2007-ig, addig Olaszországban szabták, hegesztették a mellények részeit, itt összevarrták és végül kint szerelték végleges formába.

2007 után apránként került ide a mellények komplett gyártása, először az olcsóbb és egyszerűbb alapmellékenyeket készítették itthon, de miután a dolog működött és a cég elégedett volt, minden mellény gyártása átkerült hazánkba. Ez azt jelenti, hogy a világon forgalmazott összes Cressi mellény az alaptól a technikaiig Magyarországon készül - ismét egy olyan világméretű sikersztori amiről sajnos nem sokat hallunk, pedig joggal lehetünk büszkék rá. Évente nagyjából 35 000 mellényt szállítanak, a sorozatgyártás mellett itt készülnek az új prototípusok is.

Biztosan sokan szeretik a "hogyan készült" sorozatot, így talán érdekes lehet másnak is látni a folyamatot.


Az alapanyagok hatalmas tekercsekben érkeznek, nylon, cordura, szivacsok több színben, kartonokban a csatok, cipzárak, D-gyűrűk és egyéb kiegészítők.


A folyamat elején prések és fém vágóminták segítségével kiszabják a különféle anyagokból a szükséges darabokat.


A légtérfogatot (köznyelvben lufi) poliuretán anyagból nagyfeszültségű hegesztőgép segítségével alakítják ki, itt kerülnek rá a szelepek rögzített részei is. 


A többi elem a varrósorra kerül, ahol -mint egy repülőgép makettnél- a sok apró darabot lépésről lépésre egyre komplexebb résszé állítanak össze. Az egyik dolgozó egymáshoz rögzít két-három darabot, a másik beszegi, a harmadik a D-gyűrűt rögzíti és így tovább, végül találkozik a "lufi" és a többi darab, hogy komplett termékké álljanak össze.


A minőségellenőrzés is fontos része a folyamatnak, rendszeresen emelnek ki a sorozatból egy-egy darabot, amit terheléspróbának vetnek alá. A hegesztés teszteléséhez például egy automata több százszor felfújja leszabályzásig majd leengedi a mellényt.


Az összeállítás után a végleges termékek 24 órát felfújva töltenek, ezzel tesztelve a levegőtartást, ami egy mellénynél alapvetően fontos tulajdonság. Végül rákerülnek az azonosításhoz szükséges kódok, bedobozolják a használati utasítással, CD-vel együtt és kész a termék, hogy megkezdje világkörüli útját valamely búvárbolt polcáig.

Az üzemben megtalálhatóak szinte minden Cressi mellény szabásához a minták, sablonok így bármikor át tudnak állni bármelyik gyártására - emellett, mivel itt folyik a gyártás, az esetleges javítás, alkatrész pótlás sem jelenthet gondot. Érdekes volt látni az üzem működését, és ezután ha látok egy Cressi mellényt bárhol a világban eszembe fog jutni: Made in Hungary!

[divecenter]


Tetszett amit olvastál? ha igen, akkor ajánld az ismerőseidnek is. Köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése