2015. február 25., szerda

Hogyan ápoljuk a búvárruhát

A búvárruhák kényes neoprén anyaga hamar tönkremehet, íme 6 egyszerű lépés a megfelelő ápoláshoz
1. Áztasd be
Használat után rögtön áztasd be a búvárruhát hideg, vagy langyos hőmérsékletű édesvízbe (a meleg vízben hamar elveszítheti az anyag a rugalmasságát), nyomkodd meg kissé, majd hagyd a vízben nagyjából félórás időtartamra. A kellemetlen szagok megszüntetéséhez tegyél a vízbe egy kis szódabikarbónát, vagy neoprén sampont. Fordítsd ki a ruhát és áztasd további 30 percig.

2. Tisztítsd meg
Áztatás közben tisztítsd meg a cipzárakat és a tépőzárakat egy fogkefével. Húzd le-fel a cipzárat, hogy eltávolíts minden szennyeződést.

3. Öblítsd le
Áztatás után vedd ki a ruhát a kádból és kívül-belül alaposan öblítsd le édesvízzel.

4. Vedd szemügyre
Keress szakadásokat, sérüléseket különösen az öltések körül. Ha szükséges pótold a varrást erős poliészter szállal, vagy javítsd a neoprént ruharagasztóval.

5. Szárítsd meg
Fordítsd ki a búvárruhát és egy vastagabb vállfára téve akaszd ki száradni. Árnyékos, jól szellőző helyen lógasd fel, a napsugárzás nem tesz jót a neoprénnek, mert hamar kifakul. Amikor megszáradt fordítsd vissza és szárítsd meg a másik oldalát is.

6. Tárold megfelelően
Időnként ápold a cipzárakat speciális vaxszal, esetleg szappannal. Hosszabb ideig tartó tároláshoz használj vastagabb vállfát, vagy lazán összetekerve tedd a ruhát a polcra, belülre tehetsz összegyűrt újságpapírt, vagy egy régi pólót. A neoprént nem szabad hajtogatni, vagy kilapítani mert a hajtásoknál megtörik, tönkremegy az anyag, aminek következtében veszít a ruha a hőszigetelő képességéből és kényelmetlen lesz a viselete is. Olyan helyiségben tárold, ahol nincs nagy hőingadozásnak kitéve.


Tetszett amit olvastál? ha igen, akkor ajánld az ismerőseidnek is. Köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése