2015. december 1., kedd

Miben különböznek a búvárkomputer algoritmusok?


A komputer algoritmus egy olyan matematikai modell, amely a valósidejű merülési mélység-, idő-, illetve alkalmazott gázkeverék - és egy sor más adat - alapján kiszámítja, hogy racionális körülmények között mennyi ideg maradhatunk a víz alatt a dekompressziós betegség (DCS) kialakulásának még vállalható legkisebb kockázata mellett.

Különféle komputer algoritmusok léteznek, melyek saját fejlesztésű számításokat alkalmaznak, de mindre jellemző valamilyen mértékben a "liberális", illetve "konzervatív" hajlam. Minél konzervatívabb algoritmust használ egy komputer, annál jobban korlátozza a merülési időt, ezáltal csökkentve a DCS kialakulásának kockázatát és valószínűségét. A liberális algoritmusok megteremtik a hosszabb merülési idő lehetőségét, ugyanakkor a hosszabb merülési idő megnövekedett DCS kockázattal is jár.

Melyiket válasszuk? A választást inkább személyes, mint objektív tényezők befolyásolják. Az a búvár, aki nagyobb valószínőséggel van kitéve a DCS veszélyének (pl. érettebb életkor, keringési problémák, gyengébb fizikum, stb.) jobb ha a konzervatív irányt preferálja. A legtöbb új komputeren megvan a lehetősége annak, hogy a személyes biztonsági szint módosításával megnöveljük a műszer konzervatív hajlamát.

A Cressi komputerek jelenleg ugyanazon saját fejlesztésű, a Cressi és Bruce Wienke együttműködéséből származó - Haldane modellen alapuló - RGBM algoritmust használják. A kifinomult, kilenc eltérő típusú emberi szövet alapján számoló szoftver kifejezetten a többnapos merülési sorozatokhoz lett optimalizálva. Biztonsági szintjére jellemző, hogy a nyomáskamrában végzett független tesztmerüléseken kategóriája legszigorúbb értékeit adta. Mindamellett az algoritmus konzervatív hajlamát a személyes biztonsági szint (SF) növelésével, a Deep stop funkció aktiválásával, valamint az ajánlott biztonsági megállók megtartásával tudjuk tovább fokozni.

Búvárkomputert keresel? nézd meg a teljes kínálatunkat ITT.

Kapcsolódó írások:
Bemutató: Cressi Newton búvárkomputer
Bemutató: Cressi Giotto búvárkomputer
Az év vétele a Cressi Leonardo búvárkomputer

Tetszett amit olvastál? ha igen, akkor ajánld az ismerőseidnek is. Köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése