2017. március 29., szerda

Miért olvassuk el a búvárkomputerünk kézikönyvét


Egy a DAN által végzett kutatás szerint a búvárbalesetek 15%-a felszereléssel kapcsolatos problémára vezethető vissza. De a problémák, amelyek a baleseteket okozták szinte minden esetben visszavezethetők voltak a búvárokhoz, "helytelen használat, nem a körülményeknek megfelelő konfiguráció alkalmazása, a karbantartás hiánya, vagy a felszerelés elégtelen ismerete". A legjobb módja, hogy a búvárfelszerelést és annak minden lehetséges funkcióját megismerjük az, ha minél többet gyakorolunk vele. Ám egy bizonyos felszerelési tárgy esetében a gyakorlás nem elég, amikor a búvárkomputerre kerül a sor el kell olvasnunk a kézikönyvet is.

Amíg az alapvető merülési adatok, mint a mélység, vagy a no dekó idő többnyire világosan értelmezhető, addig a kétséges helyzetekben pontosan kell értenünk mit is akar mondani a komputerünk. Például, a különböző gyártmányú búvárkomputerek eltérő riasztást és instrukciókat adhatnak kihagyott dekompressziós, vagy biztonsági megálló esetén. A komputer utasításainak figyelmen kívül hagyásakor sem egységes a kijelzés, lehet VIO,” “VIOLATION,” “SOS,” “Error” vagy “EEEE” is. Némely modell ezután "büntetésből" kikapcsol minden számítást (kivéve a mélység és idő adatokat), míg más komputerek tovább folytatják az algoritmusnak megfelelő összes adatfeldolgozást. 

Sajnos többen kerültek már súlyos vészhelyzetbe amiatt, mert nem tudták értelmezni a búvárkomputerük utasításait. A kézikönyv alapos tanulmányozása az egyetlen módja annak, hogy minden helyzetben tisztában legyünk a komputer biztonságos működésével, és hogy tudjuk milyen funkciók és szolgáltatások állnak egyáltalán rendelkezésünkre. Sőt, a használati utasítás előzetes tanulmányozása komputer vásárlás előtt is igen hasznos információkkal szolgálhat. A vezető gyártók ma már online is elérhetővé teszi a kézikönyveket, amit így egy kattintással akár a mobiltelefonunkra is letölthetünk. 

Minden búvárfelszerelésre érvényes: tanuljuk meg az összes funkciót és működést, gyakoroljunk minél többet. Vigyázzunk a felszerelésünkre és a felszerelésünk vigyázni fog ránk. 

[Scuba Diving]

CRESSI búvárkomputerek használati utasítása innen letölthető >>

Búvárkomputert keresel? nézd meg a teljes kínálatunkat itt >>


Kapcsolódó címkék
#búvárkomputer, #tippek

Tetszett amit olvastál? köszönjük, ha megosztod az ismerőseiddel is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése