2019. március 22., péntek

Mit nézzünk az uszonyokon


Akár készülékes, akár szabadtüdős, vagy felszíni búvárkodás a célunk, egy pár jó uszonyra mindenképpen szükségünk lesz.  A kérdés már csak az, mire figyeljünk vásárláskor.

Pánt/ Csat rendszer


A nyitott uszonyok többségén hagyományos gumipántot és valamilyen csatrendszert találunk. Ennél a verziónál a pántot felvételkor a lábunkra kell igazítani, ami sok esetben kényelmetlen és fárasztó lehet. A beállítást érdemes merülés közben is ellenőrizni, mert a csizma összenyomódása miatt (növekvő környezeti nyomás!) lazulhat. Kényelmesebb és egyre népszerűbb megoldás a rugós, vagy fix gumis (bungee) uszonypánt, ezek egyáltalán nem igényelnek beállítást, így a fel- és levételük is sokkal egyszerűbb és gyorsabb, a pánt pedig biztosan tart a merülés teljes ideje alatt.  

Hagyományos állítható uszonypánt + csat megoldás

- Cressi megoldás az EBS gumis uszonypánt, speciális húzófül kialakításnak köszönhetően még vastagabb neoprén kesztyűben sem okoz gondot a pánt fel- és lehúzása.

Lábrész 


Kialakítását tekintve zárt és nyitott uszonyokról beszélhetünk, előbbit papucsosnak, az utóbbit pedig pántosnak is szokás nevezni. A zárt uszonyokat mezítláb viseljük. Ezek általában lágy és könnyű, éppen ezért nagyon kényelmes modellek, de a megfelelő méretre azért ügyelni kell. A nyitott uszonyokat ezzel szemben csizmával használjuk. A méretet itt elég nagyjából belőni, mivel az állítható, vagy rugalmas pánt hagy valamennyi mozgásteret a lábnak.  

A nyitott uszonyok pántja hagy valamennyi mozgásteret a lábnak

- Cressi megoldás az uszonylap síkjában elhelyezett lábrész, amelynél mintegy 20% nő az uszonypenge hasznos felülete a hagyományos megoldásokhoz képest, így hatékonyabb lehet az uszonyozás.

Uszonypenge 


Talán a legfontosabb uszonyjellemző a penge keménysége, vagy merevsége. Ideális helyzetnek tekintjük, amikor az uszonypenge keménysége mind a lábunk erejének, mind pedig a merülés körülményeinek megfelel. A hosszú és kemény uszonyok nagy teljesítményre képesek, menő a kinézetük, de nagy erőkifejtést igényelnek a búvártól, ráadásul a gyengébb izomzat hamar begörcsölhet velük. A rövidebb és lágyabb uszonyokat lényegesen könnyebb meghajtani. A gyártók arra törekednek, hogy ezek az uszonyok is komolyabb teljesítményre legyenek képesek, még kisebb erőkifejtés mellett is.  

Hosszabb és keményebb uszonypengék
 Cressi GARA Modular Carbon MD

- Cressi megoldás a GARA Modular cserélhető uszonypengéje, ahol az adott merüléshez, illetve a búvár pillanatnyi fizikai állapotához leginkább passzoló keménységű uszonylap használható.

Anyagok


A búvár uszonyok gyártásához jellemzően kétféle anyagot használnak. A hőre lágyuló műanyagokból (termoplasztok) készült uszonyok könnyűek és merevek. A tisztán gumiból készültek viszont hajlékonyak de meglehetősen nehezek. A legtöbb uszonynál e két anyag valamilyen kombinációját alkalmazzák, a műanyagot a keménységhez, a gumit pedig a nagyobb rugalmassághoz (érzékenységhez), illetve a lábrész fokozott kényelméhez. 


 Könnyű és rugalmas kombináció a Cressi AGUA Short uszonyUszonyt keresel? Nézd meg a teljes kínálatunkat itt >>

Kapcsolódó címkék:
#uszony #tippek #vásárlás

Tetszett amit olvastál? köszönjük, ha megosztod az ismerőseiddel is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése