2021. május 31., hétfő

Ezért népszerűek a kis térfogatú búvármaszkok

Ezért népszerűek a kis térfogatú búvármaszkok

A legtöbb búvár előbb-utóbb találkozik a búvármaszkokkal kapcsolatban a “kis belső térfogat” jelzővel, hallhatja ennek előnyeit, esetleg hátrányait. De mit is értünk pontosan kis térfogatú búvármaszk alatt? Leegyszerűsítve, azt amelyiknek a belső térfogata 100 ml, vagy még kevesebb, mint például a Cressi Calibro+, ami tényleg nagyon kis térfogatú búvármaszk. 

Egy maszk belső térfogatát a tervezési adottságok, illetve a méretei határozzák meg, és hogy milyen közel van az üveg a búvár arcához. Minél kisebb egy maszk, illetve minél közelebb kerül az arc az üveghez, annal kisebb lesz a belső térfogat, és annál könnyebb lesz a maszkürítés, vagy az egyenlítés manővere is, mert kevesebb levegőt kell a búvárnak hozzá felhasználnia. Éppen ezért lettek annyira népszerűek ezek a modellek a szabadtüdős búvárok körében, hiszen az ő esetükben aztán tényleg minden korty levegő számít. 

A szabadtüdős búvárnak minden korty levegő számít
A szabadtüdős búvárnak minden korty levegő számít...

Bár a kis belső térfogat nem az egyetlen előny, mégis ez az elnevezés terjedt el. A Cressi Nano maszk például kimondottan népszerű a szabadtüdős búvárok között, de nem csupán a kis belső térfogat miatt, hanem mert hidrodinamikus tervezése lehetővé teszi, hogy könnyedén, szinte ellenállás nélkül haladjon vele a búvár a vízben. 

Cressi Nano búvármaszk
Cressi Nano maszk

Oké, az már világos, hogy a szabadtüdős búvárnak miért jó a pici belső térfogat, de miért jó a készülékes búvárnak? A csökkentett belső térfogat tényleg óriási előny lehet, de azért van itt más is. Az archoz közelebb lévő üvegekkel, például a Cressi Calibro-n lévő csepp formájú döntött lencsék esetében, minden irányban nő a búvár látótere, nem kell annyira erőlködni a nyak mozgását korlátozó neoprénben, kényelmesebb a nyomásmérő leolvasása is. Ráadásul ezek a modellek kisebbek és könnyebbek is, és mivel kevesebb helyet foglalnak, egyszerűbb utazáshoz csomagolni őket. Nem teljesen elhanyagolható tény, hogy a kisebb méret kisebb (közeg)ellenállással jár együtt, ez pedig energiát, végső soron levegőt takarít meg a búvárnak a víz alatt, azaz kisebb lehet a levegőfogyasztása. 

Cressi Calibro búvármaszk
Cressi Calibro maszk

De természetesen a kis térfogatú maszkok sem egyformák. A Cressi Z1 modell keret nélküli gyártási technológiája (frameless) még közelebb engedi a szemeket az üveghez, ráadásul itt egyetlen lencséről van csak szó, így a látótér még nagyobb lehet, már-már közelítve a felszínen megszokott érzethez. 

Cressi Z1 frameless búvármaszk
Cressi Z1 frameless maszk

Akkor tehát, kis belső térfogatú maszkot mindenkinek? Nem feltétlenül, ugyanis az összes felsorolt előny ellenére sem lesz mindenkinek jó ez a típus. Egyeseknek például klausztrofóbiás érzete van benne, másoknak nyomja az orrát, esetleg a homlokát, vagy egészen egyszerűen csak nem tetszik ahogy kinéz, pedig a funkcionális előnyök nyilvánvalóak. 

Összefoglalva, a végső döntést a személyes preferenciák fogják meghozni, nincs jó, vagy rossz válasz a kis térfogatú maszkok esetében. De egyvalami azért biztos, egy próbát mindenképpen megér!


[Cressi blog]


Búvármaszkot keresel? nézd meg a teljes kínálatunkat itt >>

Kapcsolódó címkék:
#búvármaszk #tippek #scuba #freediving #spearfishing

Tetszett amit olvastál? Köszönjük, ha megosztod az ismerőseiddel is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése